Een implantaat

Wanneer een tand of kies verloren gaat, zijn er meerdere opties om deze te vervangen. Een veelgebruikte methode is het plaatsen van een implantaat. 
Een implantaat is een titanium schroef, die geplaatst wordt in het bot. Na vastgroeien van het implantaat, kan er op het implantaat een kroon geplaatst worden. 
Implantologie kan ook een goede optie zijn om een kunstgebit meer houvast te geven. Vaak wordt dit grotendeels door de verzekering vergoed.

Implantaat

Een implantaat fungeert als een kunstwortel, waarop een kroon of kunstgebit geplaatst kan worden.

impl

Implantologie bij Verwijspraktijk Zeeland

Implantologie is vaak een hele galante oplossing. Echter, voor een succesvolle behandeling is een strikt protocol nodig, waarover hier meer:

Eerste afspraak

Tijdens de eerste afspraak zal er uitgebreid in kaart gebracht worden wat uw wensen/klachten zijn en wat de mogelijkheden zijn. Vaak is er meer mogelijk dan aanvankelijk gedacht werd.
Er vindt een mondonderzoek plaats en er worden röntgenfoto's gemaakt.
Aansluitend wordt er een behandelplan voorgesteld en ontvangt u de bijbehorende begroting.

Implantaatplaatsing

Tijdens de implantaatplaatsing nemen wij ruim de tijd, zodat er een ontspannen sfeer is.
De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving en verloopt pijnloos. Na afloop krijgt u van ons instructies en een 'goodiebag' voor de eerste verzorging.

Kroon/prothese

Een implantaat moet drie tot vier maanden vastgroeien.
Na deze periode kan er een kroon of kunstgebit op het implantaat geplaatst worden. In overleg kan dat bij ons of bij de eigen tandarts uitgevoerd worden.

Een kunstgebit op implantaten

Een kunstgebit haalt retentie (houvast)uit de kaak en het gehemelte. Wanneer de kaak slinkt kan een kunstgebit los gaan zitten. In zo'n geval kan het plaatsen van implantaten uitkomst bieden. Daar klikt het kunstgebit dan op vast. Veelal wordt dit vergoed door uw verzekeraar.

Nabezwaren

Over het algemeen vallen de nabezwaren erg mee. Met name de eerste paar dagen kan het behandelde gebied wat gezwollen zijn en beurs aanvoelen. Veelal zijn klachten goed te onderdrukken met paracetamol.

Nazorg

Implantaten kunnen een hele mooie oplossing zijn, maar helaas kan het omliggende tandvlees en kaakbot ook gaan ontsteken. We spreken dan van peri-implantitis. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, adviseren wij om elke drie maanden naar de mondhygiënist te gaan en de op maat gegeven adviezen voor mondverzorging op te volgen.
Factoren zoals roken en een verminderde weerstand kunnen ook van invloed zijn op het succes van implantologie. Daar wordt tijdens de eerste afspraak uitgebreid bij stil gestaan.

Vergoeding/kosten

Wanneer er sprake is van implantaten voor een kunstgebit, dan kunnen de kosten grotendeels door de verzekering vergoed worden. Dit hangt echter af van de situatie en zal per persoon individueel beoordeeld moeten worden.

Na een trauma (tandheelkundig ongeval) kan er is specifieke situaties eveneens aanspraak op een vergoeding door de verzekering gemaakt worden.

Alle overige implantologie wordt enkel vanuit de aanvullende verzekering vergoed of zal uit eigen bijdrage bekostigd moeten worden.

Om onduidelijkheid te voorkomen, ontvangt u altijd een begroting van het voorgestelde behandelplan.

NVOI geaccrediteerd

Wij zijn erkend door de NVOI (Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie). Dat wil zeggen dat wij na visitatie aan de daarvoor geldende kwaliteitseisen voor implantologie voldoen. Voor sommige verzekeraars is dit een vereiste.