Endodontologie

De endodontologie houdt zich bezig met het binnenste van een tand of kies. Wanneer een tand of kies ontstoken is, kan dit soms behoorlijke last geven. Vaak kan een wortelkanaalbehandeling dan uitkomst bieden.

Behandelingen bij de endodontoloog

Wanneer een wortelkanaalbehandeling technisch gezien wat lastiger is of wanneer er ondanks een eerdere wortelkanaalbehandeling toch nog een ontsteking aanwezig is, kan uw tandarts verwijzen naar één van onze endodontologen. De endodontoloog zal met u bespreken welke behandeling het meest geschikt is om uw tand of kies te behandelen.

Intake

Tijdens een intake zal de endodontoloog met u inventariseren wat er aan de hand is en welke behandeling het meest geschikt is. Met het eerste consult wordt er zowel klinisch als röntgenologisch onderzoek gedaan. Na afloop ontvangt u een behandelvoorstel.

Endodontische (her)behandeling

Wanneer de anatomie van een tand/kies afwijkend is en een wortelkanaalbehandeling is geïndiceerd, dan kan een verwijzing naar een endodontoloog raadzaam zijn. De endodontoloog werkt onder vergroting met een microscoop en heeft veel ervaring met lastige wortelkanaalbehandelingen.

Wanneer een tand of kies al een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan, maar er desondanks toch nog een ontsteking aanwezig is, kan de endodontoloog een herbehandeling uitvoeren. Het oude vulmateriaal wordt dan verwijderd en de wortelkanalen worden uitgebreid gereinigd. Vervolgens wordt de tand of kies weer met wit vulmateriaal afgesloten.

Meestal wordt een wortelkanaalbehandeling in één of twee zittingen voltooid.

Apexresectie

Wanneer de endodontoloog verwacht dat een endodontische herbehandeling weinig verbetering zal geven, kan een apexresectie een goed alternatief zijn.

Een apexresectie is een kleine chirurgische ingreep, waarbij een luikje naar de ontstoken wortelpunt wordt gecreëerd. Vervolgens worden de wortelpunt en de ontsteking verwijderd, waarna het tandvlees gehecht wordt.
Een week later worden de hechtingen verwijderd.

(Na)pijn en antibiotica

Een ontsteking aan de wortelpunt kan soms behoorlijk pijnlijk zijn. Echter, tijdens de behandeling wordt u goed verdoofd en hoort u geen pijn te voelen.

Over het algemeen kunt u de eerst paar dagen na de behandeling nog een lichte napijn ervaren, welke over het algemeen goed te onderdrukken is met paracetamol.
Incidenteel kan tot enkele dagen na de behandeling de pijn in eerste instantie toenemen. Dit heet een zogenaamde 'flare-up'. Aanvullende pijnmedicatie kan dan voorgeschreven worden.

Antibioticagebruik heeft in principe geen plaats binnen de endodontologie.

NVvE geaccrediteerd

Wij zijn erkend door de NVvE (Nederlandse Vereniging voor Endodontologie). Dat wil zeggen dat wij na opleiding en visitatie aan de daarvoor geldende kwaliteitseisen voor endodontologie voldoen.